Human Rights Foundation CSO dringt er bij Time-lezers op aan om Bitcoin niet te ‚demoniseren‘

„Bitcoin is neutraal als contant geld en kan geen onderscheid maken tussen goed en slecht“, zei Gladstein.

Alex Gladstein, chief strategy officer bij de Human Rights Foundation, waarschuwt Amerikanen voor het verhaal dat afkomstig is van mediakanalen die rapporteren over crypto en andere privacytools

In een artikel voor Time Magazine dat vandaag is gepubliceerd, zei Gladstein dat veel nieuwsuitzendingen met verhalen over op privacy gerichte berichten-app Signal of Bitcoin ( BTC ) de neiging hadden hen te associëren met terroristen of criminele organisaties. De directie van de Human Rights Foundation drong terug op verhalen die privacy en zelf-soevereiniteit in een negatief daglicht stellen, en zei dat het volgende gevecht zou gaan om geld – in dit geval cryptocurrencies.

„Autoriteiten zullen extremisme niet alleen de schuld geven van Signal en Telegram, maar ook van Bitcoin en alles waar ze geen controle over hebben,“ zei Gladstein.

Hij voegde toe:

“Bitcoin is neutraal als contant geld en kan geen onderscheid maken tussen goed en slecht […] Sommige extremisten gebruiken deze tools. Ze gebruiken ook mobiele telefoons, e-mail en internet. “
Gladstein beweerde dat financiële privacy net zo essentieel was voor een gezonde democratische staat als privacy in communicatiemiddelen. Hij benadrukte hoe jonge pro-democratische demonstranten in Hong Kong contant geld gebruikten in plaats van creditcards om naar demonstraties te reizen, zodat de autoriteiten het moeilijker zouden hebben om ze te volgen.

Ondertussen zijn regeringsfunctionarissen in Wit-Rusland, Rusland en Nigeria in staat geweest om „bankrekeningen te controleren en te bevriezen“ voor iedereen die bij soortgelijke bewegingen betrokken is. In deze gevallen waren veel pro-democratische groepen en individuen in staat crypto te gebruiken om deze maatregelen te omzeilen en toch financiering te krijgen. Een crypto-uitwisseling in Oekraïne weigerde bijvoorbeeld te voldoen aan een officieel verzoek van de Belarussische afdeling voor financiële onderzoeken om persoonlijke informatie te verstrekken over personen die mogelijk als dissidenten zouden kunnen worden bestempeld.

„De meeste Amerikanen beseffen misschien nog niet dat financiële privacy net zo belangrijk is als communicatieprivacy voor onze democratie – dat uw bestedingspatroon meer over u zegt dan uw woorden,“ zei Gladstein. „In een open samenleving is de mogelijkheid om politieke boeken te kopen, discrete medische procedures te volgen en gemeenschappen op te bouwen zonder overheidstoezicht.“

De directeur van de Human Rights Foundation waarschuwde dat het afkeren van financiële instrumenten zoals Bitcoin mogelijk zou kunnen leiden tot een grotere politiestaat in de VS, gevoed door „massale surveillance om extremisme te bestrijden“.

Of dit verhaal zal veranderen onder de regering van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, is onduidelijk. Velen in de crypto-ruimte zijn schijnbaar optimistisch over Biden’s keuze om de Securities and Exchange Commission te leiden , voormalig Commodity Futures Trading Commission-voorzitter Gary Gensler. Janet Yellen, gisteren bevestigd als minister van Financiën in de Amerikaanse Senaat, heeft gezegd dat cryptocurrencies „voornamelijk voor illegale financiering“ zijn, maar ze was van plan het gebruik ervan voor „legitieme activiteiten“ aan te moedigen .