‚Dr Doom‘ Nouriel Roubini erkänner att Bitcoin kan vara en värdebutik, ser stor revolution i centralbankens digitala valutor

Ekonomen Nouriel Roubini, även känd som ”Dr. Doom, ”har medgett att bitcoin kan vara en värdeförråd. Roubini ser en „stor revolution“ komma de närmaste tre åren på grund av att centralbanker lanserar sina egna digitala valutor.

Nouriel Roubini ser butik av värde i Bitcoin
Efter år av offentligt hån och förlöjligande av bitcoin har Nouriel Roubini medgett att bitcoin kan vara en del av värdet.

Roubini undervisar vid Stern School of Business i New York University och har sitt eget ekonomiska konsultföretag som heter Roubini Macro Associates. Berömd för att förutsäga bostadsbubbelkraschen 2007-2008, har hans dystra förutsägelser fått honom smeknamnet ”Dr. Doom ”i media.

Dr. Doom har länge varit kritiker av bitcoin. I en senatsförhandling i oktober 2018 kallade han kryptovalutor för „alla bedrägerier och bubblor.“ Han sa också att kryptovalutavärlden är en „stinkande cesspool“ och i grunden är ingenting värt.

Men Roubini kan ha ändrat syn på bitcoin, åtminstone i viss utsträckning. Under en intervju med Yahoo Finance på fredagen frågades han vad han tyckte om bitcoin nu när det bara hade en tjur. Efter att ha upprepat sin hållning att det inte är en valuta sa Roubini:

Det kan vara en del av värdet eftersom, till skillnad från tusentals andra vad jag kallar shitcoins, kan det inte vara så lätt att avskräcka eftersom det finns åtminstone en algoritm som avgör hur mycket tillgången på bitcoin ökar över tiden.

När det gäller andra kryptovalutor sa Dr. Doom: „de flesta av de andra görs bokstavligen ad hoc, och de debaseras snabbare än vad Fed gör.“

Roubini förklarade också varför han tycker att „kryptovaluta är en felaktig benämning.“ För att något ska betraktas som en valuta, beskrev han att det måste vara en räkenskapsenhet, en enskild siffra, ett skalbart betalningsmedel och en stabil värdeförvaring som inte är särskilt volatil.

Han hävdade att bitcoin inte är en kontoenhet eftersom „Inget är prissatt i bitcoin eller någon annan kryptovaluta.“ Dessutom sa han att det inte är en täljare eftersom det finns många token, och det är inte ett skalbart betalningsmedel eftersom du bara kan göra fem transaktioner per sekund, till skillnad från Visa-nätverket där du kan göra 25 000 transaktioner per sekund.

När det gäller framtiden för kryptovaluta som tillgångsklass betonade han att enligt hans uppfattning, „den är inte skalbar, den är inte säker, den är inte decentraliserad, [och] den är inte en valuta.“

Dessutom förklarade han att många centralbanker arbetar med centralbankens digitala valutor (CBDC). När de lanseras kan varje individ ha ett konto hos en centralbank där de kan göra betalningar från. När det händer sa han: ”Inte bara behöver du inte krypto, du behöver inte ens Venmo. Du behöver inte ens ett bankkonto. Du behöver inte ens en check. ” Dr. Doom utarbetade:

Den stora revolutionen vi kommer att se under de närmaste tre åren kommer att vara digitala bankvalutor. De kommer att tränga ut digitala betalningssystem.